Jaké jsou hlavní příznaky a co to vlastně je noční myopie?

  1. Rozmazané vidění při nedostatku světla
  2. Nepohodlí a únava po delší námaze zraku při špatných světelných podmínkách
  3. Potíže při nočním řízení auta
  4. Rozostřené až hvězdicovité kontury světel tzv. „halo“

Noční myopie se nazývá refrakční stav oka, který je přímo závislý na zhoršených světelných podmínkách. Na jejím vzniku se podílí několik optických vad, jejichž příčinou je zejména rozšíření zornice za šera a tmy, kdy se okrajové paprsky dopadající do oka lámou před sítnici (otvorová, barevná vada). Dále Purkyňův jev, který způsobí, že s ubývajícím světlem naše sítnice ztrácí schopnost rozlišovat barvy a její citlivost se posouvá k modré části barevného spektra. Nepříjemné pocity pak zvyšuje i snaha za tmy více zaostřovat (mhouřit) a tak kompenzovat neostré vidění. 

Při noční myopii může dojít k posunu refrakce oka od 0,5 do 4,0 dioptrií.

Noční myopie bývá významnější u mladých lidí, jejichž zornice dovede měnit svůj průměr ve větším rozsahu a všeobecně je známo, že krátkozrací lidé vidí za noci hůř než Ti, bez refrakčních vad. 

To se potvrzuje zejména pokud nenosí ve svých brýlích plnou korekci a ostře vidí pouze díky dobrému osvětlení a zúžené zornici. Ve tmě se to pak tato „výhoda“ ztrácí a jejich krátkozrakost 

se projeví v plném rozsahu. Noční myopie trápí zejména řidiče a podílí se tak na bezpečnosti silničního provozu. 

A možnosti řešení?

Noční myopii u nás umíme vyšetřit, změřit a samozřejmě i korigovat potřebnými brýlemi. Pomůžeme Vám s výběrem vhodných obrub a nedílnou součástí řešení je pak použití kvalitních brýlových čoček se špičkovou antireflexní úpravou, či speciálním barevným filtrem.

Rozmazané vidění za šera, nejistota při řízení auta a zvýšená únava, nemusí být strašák nadcházející zimy. Vaše vidění může být pohodlné a ostré v jakémkoli počasí i denní době.

Přijďte a uvidíte!

Těší se na Vás, Optika Estante