Žijeme v uspěchané době, s nedostatkem času se potýkáme na každém kroku. Pospícháme cestou do práce, řešíme pracovní úkoly a jsme rádi, máme-li chvíli na oběd. Rychlý oběd. Ve výčtu uspěchaných starostí můžeme pokračovat, ale my se chceme zabývat hlavně otázkou, co dělat, pokud v tom spěchu ztratíme brýle a rychle potřebujeme nové.

    Jedná-li se o brýle na čtení, leckoho napadne, koupit si v lékárně, či drogerii tzv. „hotovky“. Jsou velmi levné a okamžitě použitelné. Před touto cestou však varujeme, jelikož se nejedná o optickou pomůcku, ale spíše o napodobeninu brýlí v pravém slova smyslu. Tyto „brýle“ jsou obvykle vyrobeny z nekvalitních materiálů, jejich čočky jsou plastové výlisky s nepřesnými optickými vlastnostmi a hlavně nejsou v obrubě centrovány podle vzdálenosti zornic svého uživatele. Dlouhodobé používání těchto brýlí může vést k očním potížím a mělo by být pouze nouzovým řešením, než budou zhotoveny řádné brýle. 

    Druhou možností je, pořídit si rychle zhotovené brýle, neboli „brýle do hodiny“. Jedná se o službu, která je příjemným řešením akutní potřeby nových brýlí, např. při jejich ztrátě nebo pouhém nedostatku času. Ta představa je velmi lákavá. Navštívíte optika, vyberete si brýle a než si dáte v restauraci kávu, či obejdete okolní obchody, budou hotovy. Ale…

Při krátkém zamyšlení se nabízí hned několik otázek: 

Jak to, že lze udělat do hodiny něco, co jindy může trvat týden?

Nejsou „rychlé“ brýle méně kvalitní, než ty, na které si musíme několik dní počkat?

Budu mít v obou případech stejně široký výběr nebo rychlost přináší i svá omezení? 

    Na tyto a další otázky se pokusíme v následujícím textu odpovědět a poskytnout jasné vysvětlení, proč „brýle do hodiny“ mají své přednosti, ale rozhodně nejsou správným řešením pro každého.

    Vezmeme-li to úplně od začátku, musíte nejprve znát svoji aktuální korekci. Pokud si ji nepamatujete nebo jsou vaše údaje starší dvou let, je potřeba absolvovat vyšetření zraku. To může provést například oční lékař, u kterého však počítejte s objednací lhůtou v délce až několik měsíců. Pokud kromě refrakční vady netrpíte vážnější oční či jinou chorobou, je výhodnější využít služeb optometristy. Ten bývá přítomen ve většině očních optik a poskytne vám odborné vyšetření zrakové ostrosti. Příjemné je i to, že tím pořídíte kompletní službu pod jednou střechou a optika vám poskytne záruku nejen na zhotovení brýlí, ale i na stanovenou korekci.

    Když tedy známe výsledek vyšetření, přichází na řadu otázka výběru obruby a brýlových čoček. Obojí má na rychlost zhotovení významný vliv. V obrubách můžeme vybírat z plastových a kovových materiálů a tří základních typů provedení: celoobrub, poloobrub nebo vrtaných brýlí. Celé obruby jsou z hlediska zpracování nejméně komplikované a při správném výběru do ní lze zhotovit na počkání prakticky jakoukoliv korekci. Poloobroučky a vrtané brýle již mají určitá omezení. Do obou můžeme vsazovat pouze plastové, popř. polykarbonátové čočky, jejich zpracování je časově náročnější a nejsou pro ně vhodné všechny typy korekce. Tím máme na mysli zejména nízké dioptrické hodnoty spojných (plusových) čoček, které jsou na okraji velmi tenké. U vrtaných brýlí hrozí snadné poškození, u poloobrub je problém vyfrézovat do tenkého okraje drážku pro nosné silonové vlákno. Vrtané brýle jsou potom pro optika precizní ruční prací, která se nedá uspěchat, aniž by to ovlivnilo kvalitu výsledku. Bavíme-li se tedy o obrubě vhodné pro rychle zhotovené brýle, nejvhodnější bude celá obruba, nebo poloobruba.  

   Naše poslední zastavení bude u výběru brýlových čoček. Vyrábí se z mnoha materiálů a my zde nebudeme zabíhat do podrobného vysvětlování, na jakou korekci je který typ vhodný. To už je práce pro vašeho optika, nebo také téma na samostatný článek. Z našeho hlediska je rozdělíme na čočky vyráběné na zakázku a čočky skladové. 

Skladové čočky, jak již název napovídá, jsou předem vyrobeny tzv. na sklad dodavatele a tudíž rychle k dispozici. Jejich nabídka je v omezeném rozsahu jak materiálů a povrchových úprav tak průměrů a dioptrických hodnot, které se standardně pohybují zhruba od +6 do -6 dioptrií. Dále na nich není možné provádět dodatečné úpravy, např. změnu barvy, antireflexní úpravy apod. Takové čočky potom bývají k dispozici už druhý den od zadání zakázky. Chceme-li ovšem brýle skutečně na počkání, závisí nabídka brýlových čoček na reálném skladu každé optiky. Čočky zakázkové oproti tomu nabízí široký výběr materiálů, ztenčení, povrchových úprav a barev. Jejich hlavní výhodou je možnost individuálního provedení, díky kterému jsme schopni dosáhnout až neuvěřitelné redukce tloušťky u vyšších dioptrických hodnot a skvělých estetických výsledků. Jedná se např. o optimalizaci průměru, dorovnání okrajové tloušťky u rozdílných hodnot pro pravé a levé oko, individuální design progresivních čoček atd.

   A které řešení je pro vás to pravé? 

   Pokud jste dočetli až sem, dokázali jste, že máte čas a hlavně vůli věnovat se pečlivému výběru brýlí – gratuluji. Pokud jste po přečtení nadpisu skočili rovnou na konec a čekáte krátkou a stručnou odpověď, jste rovněž na správném místě. Tak tedy:

     Máte-li korekci do cca 2-3 dioptrií bez astigmatismu a smíříte se s omezeným výběrem, můžete zvolit skladové čočky s kvalitním antireflexem, případně žádat brýle do hodiny bez větších obav. Je-li ovšem vaše refrakční vada vyšší, či kombinovaná s astigmatismem, je pro vás nejvhodnějším řešením zakázková výroba brýlí, což ovšem nemusí vždy znamenat drahé speciální čočky. Už pouhým výběrem obruby ve spolupráci s optikem a objednáním skladové čočky v optimálním průměru lze zejména u plusových hodnot dosáhnou skvělého ztenčení i bez použití vysokoindexního materiálu. 

O tuto výhodu vás „rychlé brýle“ bohužel připraví.